1940

Styring af legetøjsbiler

I brandhård konkurrence på legetøjsmarkedet

I et baghus i et beboelseskvarter i Århus havde Svend Aage Jørgensen en lille fabrik. En typisk baggårdsvirksomhed i 1930’erne og 1940’erne. Her blev der produceret massevarer – ting der kunne produceres relativt nemt og i stor stil. Specialet var legetøj, men der blev også lavet ting til at spare gas og udført maleropgaver for andre virksomheder.

Det var en udbredt overlevelsesstrategi for mange små virksomheder at tage alle de opgaver, man kunne løse, frem for at fokusere ensidigt på enkelte specialer. Netop legetøjsbranchen var præget af hård konkurrence fra mange små fabrikker i årene omkring Anden Verdenskrig. Alene i Århus var der 27 virksomheder, der enten producerede eller solgte legetøj.

Styringen til legetøjsbilerne var en måde at skabe et mere unikt produkt på, og skille sig ud fra konkurrenterne. Opfindelsen fungerede ved, at man kunne dreje forhjulene på legetøjsbilen med en pind, der var monteret bagerst på bilen. Nu kunne man dreje bilen på en måde “der svarer til almindelige Automobilhjuls Svingning”.

Virksomheden led et stort knæk d. 19. april 1950, da den blev raseret af en brand. Fabrikken havde købt stort ind af papirvarer, der skulle bruges i en ny, stor produktion. Derfor havde branden meget gode vilkår, og brandvæsnet måtte sende røgdykkere ind for at få has på den.

Det lykkedes at standse branden inden den nåede det meget brandfarlige malerum. Dermed undgik man en større katastrofe, der kunne have været fatal for nogle af husets beboere. Branden står som et eksempel på, hvorfor tidens byplanlæggere arbejdede ihærdigt på at adskille industri og beboelse.

Skaden blev opgjort til mellem 5 og 10.000 kr. Til sammenligning var en arbejders årsløn ca. 8000 kr. i 1950. Jørgensen var kun delvist forsikret, og måtte acceptere et stort tab ved branden. Han prøvede at genopbygge fabrikken, og søgte efter brugte maskiner til “allerbilligste Pris” i lokale avisannoncer.

Om det lykkedes ham at få fabrikken genopbygget står hen i det uvisse, men i 1960 er den ikke længere at finde i den lokale vejviser. På dette tidspunkt er omstillingen til plastik også i fuld gang i den danske legetøjsbranche, og trælegetøjet begynder at betyde mindre.

Jydsk Reklamebureau: Aarhus Vejviser 1948, Aarhus Stiftsbogtrykkeri, 1948, Aarhus.
Aarhus Vejviser: Aarhus Vejviser 1960.
Aarhus Stiftstidende, 19/4-1950
Jyllands Posten, 14/1-1951
Aarhus Stiftstidende, 8/10-1947
Aarhus Stiftstidende, 3/3-1945

Dansk patent nr.: DK62667
Patentansøgningsdato: 28/05-1903
Patentdato: 20/04-1904
Tekstforfattere: Jakob Caspersen
Redaktør: Jakob Caspersen. Signe Skov Hansen

Svend Aage Jørgensen

? -?
Mand, Århus. Erhverv: Baggårdsvirksomhedsejer

Mere nysgerrig?

Hele patentbeskrivelsen