1909

Brødskæreren Alfa

“Skærer frisk Brød. Glatte Skiver. Sparer Smør.”

De fleste danskere kan nikke genkendende til Raadvads ikoniske brødskærer. Men det danske marked for brødskærere havde også plads til andre små mærker. Brødskæreren Alfa er et af dem.

Den udmærkede sig ved, at man kunne indstille tykkelsen på det brød man ville skære meget præcist. Det gjorde den velegnet til også at skære pålæg, der kræver noget mere finjustering end et brød.

Man holdt fast på brødet, og førte det ned gennem det vandrette skær. Når man hiver i håndtaget skærer maskinen en skive af. Så falder den ned i en indre kasse, og maskinen er klar til den næste skive.

Maskinen blev opfundet i 1910 af savværksbestyrer Jens Peter Hansen i Ringsted. Mens det var Hansen, der opfandt brødskæreren, så var det en lokal cykelfabrikant, S. Svendsen, der satte maskinen i produktion.

Svendsen var en driftig herre. Ud over cykler, så udvidede han Alfa-fabrikkens sortiment til både støvsugere, lysekroner og altså også en brødskærer.

Han fik testet brødskæreren meget grundigt inden han lagde sig fast på den endelige udformning. Bl.a. lod han genboen, Købmand Agersted, afprøve flere forskellige udgaver af maskinen. Agersted skulle brødføde mange folk, så der blev virkeligt skåret noget rugbrød i hans storhusholdning.

Denne temmeligt moderne form for brugertest betalte sig for Svendsen. Brødskæreren blev så succesrig, at Fabrikken Alfa kunne producere den i mere end 35 år.

Maskinen kostede 18 kr. i 1934, og 46 kr. i 1948. Det er hvad der svarer til ca. 675 kr. og 950 kr. i 2019-priser. Det var ikke små beløb for de mindre husholdninger. Til gengæld kunne maskinen tjene sig hjem ved at lave fine, lige skiver af både brød og pålæg. På den måde kunne man strække fødevarerne en smule.

Som en reklame fra 1913 lyder: “Skærer frisk Brød. Glatte Skiver. Sparer Smør.”

Det vides ikke hvornår Alfa Brødskæreren gik ud af produktion. Det sidste vi hører til den er fra 1948.

Til gengæld blev den store konkurrent fra Raadvad også snart truet af den nye Eva maskine fra Fog og Mangor. Denne maskine fra 1952 blev drevet med en roterende kniv, der gjorde det lettere at skære brødet. Snart sad denne fikse sag på størstedelen af markedet.

Ringsted Folketidende, 8/12-1922
Ringsted Folketidende, 18/8-1934
Ringsted Folketidende, 18/12-1913
Vendsyssel Tidende, 27/11 1948
Nielsen, G. (2014). Pålægsmaskinen – Hvor Blev den af?. Bolius. 
Suhr, A. (2008). Køkkenredskaber med en lang historie. Berlingske.
Danmarks Tekniske Museums arkiv: 3368 – 227/5

Dansk patent nr.: DK13779
Patentansøgningsdato: 28/08-1909
Patentdato: 05/10-1910
Tekst forfattere: Jakob Caspersen
Redaktør: Signe Skov Hansen

Jens Peter Hansen

? - ?
Mand, Ringsted. Erhverv: Savværksbestyrer

Mere nysgerrig?

Hele patentbeskrivelsen