1933

Afviser til cykel

Bliv set i mørket - en af mange danske cykelopfindelser

Carl Georg Frederik Ostermann Petersen opfandt denne afviser til cykler i 1933. Afviseren udmærkede sig særligt ved, at den kunne sættes fast på cyklistens handske eller ærme. Dermed blev bæreren mere synlig i mørket, når han skulle dreje af.

Desuden kunne man nøjes med at betjene lygten med en enkelt omskifter. Den var nemlig tiltænkt en vippeomskifter, som havde tre positioner. I den ene yderstilling var det venstre lys tændt, i den anden yderstilling var det højre lys tændt, og i midterstillingen var lyset slukket.

Det er tvivlsomt, om Carl Georg Frederik Ostermann Petersen tjente godt på cykelafviseren. Modsat de almindelige cykellygter, så var der ikke et lovgivningskrav om, at man skulle køre med elektriske afvisere. Det var heller ikke alle biler, der havde installeret elektriske afvisere i 1933. Så selvom produktet må have haft en vis nyhedsværdi, har det nok været de færreste, der valgte at investere i det.

Desuden var Ostermann Petersen ikke alene på markedet. I 1930’erne alene blev der udtaget mindst fem andre patenter på cykelafvisere.

Ostermann Petersen klarede sig dog ganske godt, succes med cykelafvisere eller ej. I 1940 havde han råd til at købe ejendommen på Lyngbyvej 357 i Vangede for den nette sum af 38.000 kr., eller hvad der svarer til ca. 1 mio kr. i 2019.

Kjøbenhavns Amts Avis. Konservativt Organ for Gjentofte- og Lyngbykredsen, 13/2-1940.

Dansk patent nr.: DKD49777
Patentansøgningsdato: 06/18-1933
Patentdato: 10/01-1935
Tekstforfattere: Jakob Caspersen,
Redaktør: Signe Skov Hansen

Carl Georg Frederik Ostermann Petersen

1881 - 1965
Mand, Gentofte. Erhverv: Sikkerhedsorienteret opfinder

Mere nysgerrig?

Hele patentbeskrivelsen