1934

Fjerbold

En badmintonbold forberedt til centralvarme

Der har eksisteret badmintonlignende spil siden oldtiden. Det var først i 1873 det fik det navn vi kender det under i dag, da britiske officerer spillede det til en fest på godset “Badminton” i Gloucestershire.

Temperatur og vejrforhold har altid været vigtige parametre i den populære sport. I 1934 er badminton en anerkendt sport i det bedre, danske borgerskab.

Dette samfundslag tilhørte laboratorieforstander og kemiingeniør Lauritz Thorkild Schouboe Madsen. Han var en alsidig mand, der beskæftigede sig med alt, fra om der var vand på månen, over cello- og violinbyggeri til altså badminton.

Det var fjerbolden, der havde hans interesse. Den lim, der holdt fjerene på plads havde en uheldig tendens til at tørre ud i rum med centralopvarmning, og omvendt blev den for blød i fugtig luft.

Hans løsning var at dyppe bolden i latex, og dette løste problemerne: “En med Lateks eller Lateksblandinger limet Bold kan saaledes benyttes til udendørs Spil i fugtigt Vejr eller henlægges i en stærk Centralvarme, uden at den ændrer sig.”

Et irriterende problem var løst af fagkundskaben, og spillet kunne fortsætte på trods af temperaturudsving.

Dansk patent nr.: DK50159
Patentansøgningsdato: 13/04-1934
Patentdato: 08/04-1935
Tekstforfattere: Jakob Caspersen, Tine B. Jensen
Redaktør: Jakob Caspersen, Signe Skov Hansen

Lauritz Thorkild Schouboe Madsen

1890 - 1973
Mand, Holte. Erhverv: Laboratorieforstander

Mere nysgerrig?

Hele patentbeskrivelsen