1933

Kvælerkraven

Til bekæmpelse af bandekriminalitet

I 1933 spredte Lassorøverene frygt i de københavnske gader og avisspalter. Overskrifter som “75aarig Mand stranguleret og udplyndret paa stille Villavej” skabte en stor frygt for “den store og den lille Røver”.

De havde fået navnet Lassorøverne, fordi de ofte satte en løkke om halsen på deres ofre og forsøgte at kvæle dem. Mens de var ude af stand til at bevæge sig blev de frarøvet deres værdigenstande.

Københavnerne forsøgte at beskytte sig med tykke halstørklæder. Det mente direktøren for redningskorpset Zonen at man kunne gøre bedre. Derfor kontaktede han Danmarks førende opfinder, Jacob Ellehammer for at få hjælp.

Ellehammer er mest kendt for sine eksperimenter med flyvning. Gennem sin karriere fik han dog udtaget samfulde 59 patenter. Han opfandt alt fra brandslukkere og ølautomater til æggeåbnere og altså en kvælerkrave.

Kvælerkraven bestod af et stykke aluminium, der dækkede hele forsiden af halsen, og som kunne bindes med en elastiksnor i nakken. Nu undgik man kvælning, og kunne råbe om hjælp. Kraven kunne nemt skjules bag en jakkekrave, og var let at tage af og putte i lommen. Den kostede den nette sum af 1 kr., svarende til ca. 40 kr. I 2019.

Kvælerkraven forsvandt sammen med frygten for Lassorøverne. Ellehammer fik aldrig patent på den. I dag minder den os både om Ellehammers kreativitet, og hvordan man også tidligere har slået mønt på en medieskabt frygt.

Politiken, 4/2-1933
Skyggebjerg, L. K.: Multiopfinderen J.C.H. Ellehammer. Danmarks Tekniske Museum, 2006 s. 4 ff. 190 ff.

Dansk patent nr.: Intet patent udtaget
Patentansøgningsdato: Intet patent udtaget
Patentdato: Intet patent udtaget
Tekstforfattere: Laura Andersen Funder
Redaktør: Jakob Caspersen, Signe Skov Hansen

Ellehammer

Jacob Christian Hansen-Ellehammer

1871 - 1946
Bedst kendt for sine forsøg for at bygge flyvemaskiner, men også en pionér inden for en række andre områder.